[Manifest] Els usuaris de tren d’Osona i el Ripollès per un transport públic ferroviari de qualitat

Des de “Perquè no ens fotin el tren” defensem que el transport públic és un dret que ha d’ajudar a garantir la igualtat d’oportunitats de les persones que necessitem desplaçar-nos i no volem o no podem optar per un mitjà de transport privat. Considerem que la xarxa de transport públic és un patrimoni col·lectiu que hem construït entre tots i que, com a tal, ens pertany i ens sentim nostre i no estem disposats a deixar-nos-el prendre.

Igualment, davant les greus conseqüències ambientals, econòmiques i de salut que comporta el creixement il·limitat del trànsit rodat a Catalunya, defensem que la mobilitat sostenible forma part de les solucions als problemes de congestió, contaminació local, canvi climàtic i dependència energètica exterior i que, en aquest sentit, l’aposta pel tren esdevé cabdal i prioritària.

Per tot això, i davant el maltractament continuat que patim com a usuaris de la línia Puigcerdà-Barcelona, i més concretament en el tram que va més enllà de Vic en direcció nord, així com també davant les continues amenaces d’abandonament del servei i de les infraestructures, volem manifestar el següent:

 

  1. Valorem positivament la integració de les poblacions d’Osona Nord i El Ripollès a la zones 6 i 7, però considerem que cal acabar de completar-la perquè sigui real i efectiva (T-10 útil tant per al tren com per a l’autobús, integració dels diferents abonaments, inclusió del Ripollès als mapes de Rodalies). Així mateix, s’ha d’establir una lògica dins de la comarca d’Osona sobre quines poblacions són 2 zones i quines són 1 zona (ara mateix, poblacions situades a la mateixa distància de Vic, són de diferents zones).

 

  1. Reclamem un augment de freqüències dels trens entre Ripoll i Vic. Aquesta mesura, sumada a la integració tarifària i la conversió de Torelló en estació de referència de La Garrotxa, tindrà com a conseqüència un clar augment dels usuaris i dels ingressos de la línia, ja que actualment un nombre important d’usuaris d’aquesta zona opten per desplaçar-se a Vic, gairebé sempre amb transport privat, per fer ús des d’allà d’una oferta molt més àmplia d’horaris.

 

  1. Exigim la revisió i la racionalització dels horaris del conjunt de la línia R3 per adaptar-los a les necessitats reals dels desplaçaments dels usuaris i per guanyar en eficiència i qualitat del servei. La racionalització passa per allargar alguns dels trens que ara acaben el trajecte a Granollers, La Garriga o Vic; per dotar els horaris d’una certa cadència i evitar que hi hagi espais llargs sense cap tren i en un període brevíssim en surtin dos de pràcticament simultanis; per valorar la possibilitat que tots els semidirectes parin a Centelles; o per corregir incongruències amb horaris que no responen al moviment natural de la població.

 

  1. Volem que es garanteixin als usuaris de la línia els drets següents:

 

  1. La possibilitat de comprar el bitllet en el punt d’origen, de fer-ho a la finestreta o a la màquina i de pagar amb efectiu o amb tarja de crèdit i, sobretot, la possibilitat de validar-lo per evitar després problemes i pèrdua de temps a la sortida de les estacions.
  2. La possibilitat de gaudir dels descomptes habituals a l’hora de realitzar la compra del bitllet per qualsevol dels sistemes.
  3. La possibilitat d’esperar el tren amb condicions de seguretat, comoditat i salubritat (informació fiable, permanent i actualitzada; accés a una sala d’espera interior, accés als VC, accés als ascensors, etc.)
  4. L’accessibilitat a les estacions i als trens independentment de les capacitats o limitacions de mobilitat de cada persona.
  5. El dret a sol·licitar la Devolució Xpress amb facilitat i amb criteris clars i unificats a totes les estacions.
  6. La preservació i manteniment dels espais i l’entorn de les estacions.

 

  1. Manifestem que, en contra del que defensa ADIF, l’automatització barroera de les estacions, l’eliminació del personal i la inexistència d’una política clara d’acords pel que fa a la gestió dels bars que hi ha sovint a les estacions, lluny de contribuir a la sostenibilitat de la línia Puigcerdà-Barcelona és un pas més cap a l’abandonament progressiu de la línia.

 

  1. Convidem les institucions a apostar pel territori i a convertir Torelló en una estació estratègica d’enllaç entre Barcelona i La Garrotxa i La Vall del Ges. I convidem també als agents socials d’aquests territoris a fer-se seves aquestes reivindicacions. Perquè això pugui ser possible caldrà:

 

  1. Establir una tarifa integrada amb el transport públic de carretera entre la Garrotxa i la Vall del Ges, tal i com s’aplica actualment en zones com el Bages Nord.
  2. Incorporar la parada de bus de l’Estació de Torelló com a punt de destinació del transport públic rodat de la Vall del Ges i la Garrotxa.
  3. Adequar l’aparcament de darrere l’Estació i senyalitzar l’accés per arribar-hi, amb la finalitat de posar a l’abast dels usuaris que agafin el tren a Torelló un espai on deixar el cotxe. Cal, alhora, garantir que les persones usuàries del tren hi tindran un accés preferent.

 

  1. Instem el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ADIF i RENFE que es revisin i s’ajustin la quantitat de vehicles o vagons de cada tren en funció del nombre d’usuaris. I també que es tingui en compte la comoditat dels passatgers a l’hora d’assignar combois per als trajectes amb recorreguts de més de 3 zones. Entenem que seria desitjable que la comoditat d’aquests trens fos equiparable a la que tenen els passatgers de les línies de mitja distància i que, mentre això no sigui possible, com a mínim caldria assegurar que per aquests trajectes els vehicles són de seients “tous”.

 

  1. Reivindiquem que cal recuperar i dignificar el servei de tren a Manlleu, una població de més de 20.000 habitants i, per tant, cabdal per a la viabilitat econòmica de la incorporació a rodalies del nou tram Vic-Ripoll. Aquesta dignificació inclou tant els equipaments com l’atenció als usuaris i reclama també que s’estudiï la possibilitat de fer-hi arribar, com a mínim en hores punta, un servei de bus des del Voltreganès.

 

  1. Reclamem la implicació decidida de l’Ajuntament de Vic per evitar el deteriorament continuat de l’Estació i per exigir a ADIF i RENFE que facin les millores necessàries per tal que sigui un espai digne, viu i segur.

 

  1. Demanem que es treballi per la supressió del pas a nivell que hi ha a Sant Quirze de Besora.

 

  1. Reivindiquem que es treballi per aconseguir una millor coordinació horària entre els autobusos que porten usuaris de diferents poblacions de la comarca, els autobusos urbans i els trens.

 

  1. Instem les administracions, els partits polítics i el grup XarxaC17 a vetllar perquè s’executin les inversions necessàries per a la millora de les infraestructures de l’R3 (punts negres, talussos, subestacions) i perquè s’executin també els desdoblaments parcials de la línia R3, entre Parets i Granollers i entre les Franqueses i La Garriga, licitats i previstos per al 2020. Igualment els convidem a treballar per concretar les dates per al desdoblament del tram Balenyà-Vic i a continuar treballant pel desdoblament total de la línia.

 

  1. Suggerim a les institucions locals, comarcals i nacionals que es recopilin les dades dels diferents estudis que s’han encarregat en els últims anys i que s’utilitzin per assolir els objectius que ens proposem.

 

  1. Denunciem que les poblacions de menys de 50.000 habitants estem clarament discriminades en matèria de transport públic i que això és un llast per la igualtat d’oportunitats del territori.

 

  1. Finalment, emplacem les administracions a tenir més en compte els usuaris i les plataformes ciutadanes en defensa del transport públic a l’hora de definir polítiques i accions relacionades amb el transport públic com ara la T-Mobilitat. Els recordem que el bon govern es basa en la transparència i la participació.

 

Col·lectiu #pqnoensfotintren

Torelló, 29 de gener de 2018

Vè aniversari

 

Us podeu descarregar aquest manifest en format PDF en el següent  enllaç

Aquesta entrada ha esta publicada en Estat estacions, Manifestos, Racionalització d'horaris, Retards, Tren inclusiu. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.